
Eieren worden door verschil in cultuur letterlijk opgedeeld en verdeeld over de wereld.
Hoe dan?
Er zijn bedrijven gespecialiseerd in eierverwerking. Deze splitsen het eitwit van het eigeel. Dit is mogelijk middels geavanceerde machines in grote fabrieken.
Een bedrijf wat dit bijvoorbeeld doet is Wulro. Zij verwerken soms wel dertig miljoen eieren van pluimveehouders uit de regio tot vloeibaar ei, eiwitten en eierdooiers, met name bestemd voor de Europese voedingsindustrie. Die gebruikt deze grondstoffen voor koekjes, taartjes, ijsjes, vleesproducten, kant-en-klare aardappelbereidingen, salades, dressings en likeurtjes, van alle grote merken.
Door de culinaire tradities in Europa is de behoefte aan eierdooierproducten hier aanzienlijk groter dan aan eiwit. Vandaar dat in ons deel van de wereld een overschot aan eiwit bestaat. DEPS speelt met dit overtollige restproduct - dat het tot poeder verwerkt - in op de eiwitschaarste in Azië.
Duurzame oplossing voor het overschot
Door de culinaire tradities in Europa is de behoefte aan eierdooierproducten hier aanzienlijk groter dan aan eiwit. Vandaar dat in ons deel van de wereld een overschot aan eiwit bestaat.
Wulro heeft een zusterbedrijf voor opgericht in de vorm van een fabriek welke is gespecialiseerd in het omvormen van vloeibaar ei-eiwit naar poeder voor export naar landen als Japan, Taiwan, Thailand, Vietnam en Zuid-Korea.
Het bedrijf haakt hierdoor middels duurzame wijze in op de enorme vraag naar eiwitpoeder in deze landen. Dit wordt namelijk als ingrediënt op grote schaal gebruikt dat Aziatische producenten op grote schaal in vleesbereidingen als worst en ham, maar ook in surimi (nepkrab) toepassen.
Bron : Wulro eiproducten & zusterbedrijf DEPS gespecialiseerd in eipoeders. Zie ook wel Wulro.nl / Deps.eu
Terug naar nieuwsoverzichtAlle eieren die in de Europese Unie in de winkel worden verkocht hebben een stempel met een eier code. Dit worden ook wel IKB...
Lees artikel Cholesterol en eierenCholesterol is een stof die qua samenstelling erg op vet lijkt. Het bevindt zich in het bloed da...
Lees artikel KooieierenIn dit huisvestingssysteem leven de kippen, ook wel leghennen genoemd, in kooien. Rond de drie tot maximaal vijf leghennen l...
Lees artikel