Scharreleieren

Scharreleieren

Scharreleieren komen van leghennen die worden gehouden in speciale scharrelstallen. Binnen deze stallen kunnen de dieren zich vrij bewegen. Hier zijn voerplaatsen en drinkplaatsen aanwezig, zodat de kippen kunnen eten drinken wanneer ze dit zelf willen. Ook ligt er strooisel op de grond, zodat de dieren kunnen scharrelen. Vandaar ook de naam scharreleieren. Per vierkante meter voor de kippen beschikbaar grond mogen er maximaal 9 kippen worden gehouden. Dit is de helft van het aantal kippen per vierkante meter in een legbatterij en dus een grote vooruitgang.

Staloppervlak van een scharrelstal

Minimaal 30% van het staloppervlak moet met turf, zand, stro of houtkrullen bedekt zijn. De rest van het staloppervlak is bedekt met een tralierooster of met latten. De uitwerpselen vallen door deze tralies of latten door in een soort kuil. De scharrelstal is geventileerd en heeft legnesten voor de kippen. In deze legnesten kan een hen rustig en ongestoord haar ei leggen. Dankzij deze legnesten gebeurd het verzamelen van de eieren vrij efficiënt en snel gebeuren. Wel zijn er natuurlijk altijd hennen die hun ei gewoon op de vloer leggen, waardoor het verzamelen hiervan lastiger wordt.

Scharreleieren uit volièrestallen

Scharreleieren komen ook uit de zogenaamde volièrestallen. Bij deze stallen zijn er op de vloer stellingen met verschillende etages zijn geplaatst. Iedere aparte etage bestaat heeft een vloer van gaas waar de kippen kunnen rondlopen. Elke etagevloer heeft een eigen voedsel- en drinkgoot, waar de hennen gedurende de hele dag kunnen eten en drinken. Ook zijn er zitstokken gemaakt, waarop de dieren kunnen rusten. Onder het gaas loopt een band die de mest afvoert. Op deze manier blijft de scharrelruimte zo schoon mogelijk. In een volièrestall kunnen de hennen niet alleen vrij rondlopen op de stalvloer, maar kunnen ze van de ene naar de andere etage fladderen om te eten, drinken en te rusten.

Terug naar overzicht

Categoriën

eicode.nl 2017 2024 | Sitemap Disclaimer | Privacybeleid | Partnerpagina |