Kooieieren

Kooieieren

In dit huisvestingssysteem leven de kippen, ook wel leghennen genoemd, in kooien. Rond de drie tot maximaal vijf leghennen leven in een kooi en iedere leghen heeft beschikking over 550 cm2 vloeroppervlak. Dit wordt ook wel een legbatterij genoemd. Eten en drinken is constant aanwezig, waardoor ze dit kunnen doen wanneer ze zin hebben.

Hoe ziet een legbatterij er uit?

De schuine bodem van de kooi zorgt ervoor dat de eieren vanzelf op een lopende band rollen. Hierdoor worden deze heel makkelijk verzameld en hoeven de eieren niet uit de kooi geraapt te worden. De mest van de hennen valt direct door de bodem van de kooi. De bodem is van gaas gemaakt, waardoor er vrijwel geen last is van de mest. Deze wordt eveneens afgevoerd per lopende band, net zoals de eieren. Uiteraard wordt dit gedaan met een andere dan die waarmee de eieren worden verzameld. Op deze manier blijven de hennen èn de eieren schoon en is de kans op ziekten minimaal.

Legbatterijen verboden in de Europese Unie

Vanaf 2012 zijn deze legbatterijen verboden in de Europese Unie, in verband met het zeer slechte dierenwelzijn. Wat wel is toegestaan zijn verrijkte kooien. Deze kooien zijn nog tot 2025 toegestaan en zijn groter, hoger en bieden enigszins meer comfort dan de oude legbatterijkooien. Hier is echter ook kritiek op, aangezien de leefomstandigheden nauwelijks beter zijn dan die in de originele legbatterij. Gelukkig worden er bijna geen kooieieren meer verkocht in Nederlandse supermarkten.

Terug naar overzicht

Categoriën

eicode.nl 2017 2024 | Sitemap Disclaimer | Privacybeleid | Partnerpagina |