Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; InputFilter has a deprecated constructor in /var/www/vhosts/cadeaubonsite.nl/eicode.nl/includes/phpInputFilter/class.inputfilter.php on line 17
Het ei, een veelzijdig product | Eicode.nl

Het ei

Een ei bevat vrijwel alle voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft om naar behoren te functioneren. Het wit van een ei wordt opgebouwd door water en eiwit. Eiwit is nodig voor de opbouw van een sterk menselijk lichaam. In de dooier zitten overige stoffen die toedragen aan een gezond menselijk lichaam. Een groot gedeelte van de dooier bestaat uit vetzuren, die het menselijk lichaam in bepaalde mate nodig heeft. In een gemiddeld ei van zo'n 60 gram zijn eiwit en vet de belangrijkste stoffen. Daarnaast zit een ei ook vol met allerlei vitaminen en mineralen. Vanwege de beperkte houdbaarheid van een ei is er eipoeder ontwikkeld. Dit poeder maakt het gemakkelijker voor bedrijven om eieren te gebruiken in hun producten, maar is ook prettig voor mensen met bepaalde allergieën.

Samenstelling van het ei

Zo'n 60% van een ei bestaat uit eiwit en de rest uit dooier en een klein gedeelde schaal. De kleur van een dooier kan nogal eens verschillen en dit ligt aan het dieet van de kip. Afhankelijk van het voer dat de kippen krijgen kan de kleur variëren van lichtgeel tot een donkere oranje kleur.

De eierschaal

De zeer dunne eierschaal beschermt de inhoud van het ei tijdens de broedtijd tegen allerlei verschillende invloeden. Deze schaal dient, met een kalkaandeel van 90%, als reservoir voor calcium. Dit wordt gebruikt voor de opbouw van het skelet van het embryo. Een eierschaal bevat rond de 10.000 poriën. Deze poriën zorgen ervoor dat tijdens het broeden de noodzakelijke luchtuitwisseling plaatsvindt tussen de inhoud van het ei en de buitenwereld. Helaas kunnen door deze poriën ook vervelende dingen naar binnen dringen, zoals rottingsbacteriën, schimmelsporen en salmonella. Om dit gevaar in de kiem te sporen is er het eihuidje, de cuticula. De cuticula is ingedroogde rest van de slijmlaag waarmee het ei werd bedekt voor het gelegd werd. Wanneer een ei gekookt wordt, kan dit eihuidje nog wel eens lastig loslaten.

Categoriën

eicode.nl 2017 2023 | Sitemap Disclaimer | Privacybeleid |