Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; InputFilter has a deprecated constructor in /var/www/vhosts/cadeaubonsite.nl/eicode.nl/includes/phpInputFilter/class.inputfilter.php on line 17
Cholesterol en eieren: de waarheid | Eicode.nl
Cholesterol en eieren

De waarheid over cholesterol en eieren

Cholesterol is een stof die qua samenstelling erg op vet lijkt. Het bevindt zich in het bloed dat door het menselijk lichaam circuleert. Cholesterol is onder meer nodig om cellen op te bouwen, maar ook bij de vorming van galzuren en hormonen speelt het een belangrijke rol. Het lichaam maakt zelf dagelijks voldoende cholesterol aan, wat gelijk staat aan 1.000 tot 1.500 mg per dag. Hierdoor is het dus niet meer nodig om dagelijks nog extra cholesterol binnen te krijgen. Echter is het opnemen van cholesterol via de voeding voor een gezond mens onschadelijk. Het cholesterolgehalte in het bloed wordt namelijk door een reguleringsmechanisme van het lichaam zelf gestuurd.

Cholesterol in eigeel

Inmiddels weten we dat in het eigeel van een kippenei ook cholesterol zit. Het is echter algemeen bekend dat het eten van verzadigde vetten vele malen slechter is voor ons cholesterolgehalte dan het eten van cholesterolrijk voedsel. Het eten van eieren alleen zal dus niet zorgen voor een verhoogde cholesterolspiegel. Personen die uitgebalanceerd en vetarm eten, kunnen de hoeveelheid cholesterol die een ei bevat zonder enige problemen verwerken.

Pas op met een hoog cholesterolgehalte.

Een cholesterolgehalte dat te hoog is, is voornamelijk een kwestie van erfelijke aanleg. Hier dient serieus mee om te worden gegaan, aangezien er vaak een associatie wordt gemaakt tussen cholesterol en allerlei hart- en vaatziekten. Het eten van veel eieren staat hier dus los van. Als iemand er wel aanleg voor heeft, dient er opgepast te worden met vette producten. Het is vooral belangrijk dat er niet te veel verzadigde vetzuren worden gegeten. Gelukkig komen verzadigde vetzuren nauwelijks voor in eieren.

Terug naar overzicht

Categoriën

eicode.nl 2017 2023 | Sitemap Disclaimer | Privacybeleid |